Anayasanın 26. maddesi nedir?
Anayasanın 26. maddesinin (1) numaralı fıkrasına göre, “Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir.” Bu hürriyet, resmî makamların müdahalesi olmaksızın bilgi ve fikir alma ve yayma hürriyetini de kapsar.
Anayasanın 24. maddesi nedir?
Hiç kimse, ibadete, dinî ayin ve törenlere katılmaya, dinî inanç ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; dinî inanç ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve hesap sorulamaz.
Anayasanın 27. maddesi nedir?
MADDE 27 – Herkes, ilim ve sanatları serbestçe öğrenmek ve öğretmek, açıklamak ve yaymak ve bu alanlarda her türlü araştırmayı yapmak hakkına sahiptir. Yayma hakkı, Anayasanın 1, 2 ve 3 üncü maddelerinin hükümlerini değiştirmek için kullanılamaz.
1924 Anayasası 26. Madde Nedir?
Madde 26 – Kanun koymak, kanunları değiştirmek, kanunları tefsir etmek, kanunları kaldırmak, devletlerle antlaşma, sözleşme ve barış yapmak, savaş ilan etmek, devletin bütçe ve muhasebe kanunlarını incelemek ve onaylamak, para basmak, tekel ve mali sigorta sözleşmeleri ile imtiyazlarını onaylamak ve iptal etmek.
Anayasanın 28. maddesi nedir?
Madde 28 – Basın hürdür, sansür edilemez. Matbaa kurulması izin alma veya mali teminat ödeme şartına bağlanamaz. (Mülga ikinci fıkra: -4709/10 md.) Devlet, basın ve haber alma hürriyetini güvence altına alacak tedbirleri alır.
Anayasa 25 maddesi nedir?
Madde 25 – Herkes düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Hiç kimse, her ne sebeple ve amaçla olursa olsun, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatlerinden dolayı kınanamaz ve sorumlu tutulamaz.
Anayasanın 40. maddesi nedir?
Anayasa Mahkemesi bir diğer kararında12 aynı görüşü dile getirmiştir; “Anayasanın 40. maddesinin ikinci fıkrasında: ‘Devlet, yargı işlemlerinde ilgililerin hangi kanun yollarına ve yetkilere sahip olduklarını ve bu sürelerin hangi zamanlara uygulanacağını belirler.’ denilmektedir.”
Anayasanın ilk 4 maddeleri nelerdir?
MADDE 1 – Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir. II. Cumhuriyetin nitelikleri. …III. Devletin bütünlüğü, resmî dili, bayrağı, millî marşı ve başkenti. …IV. Değiştirilemeyecek hükümler.
41 madde nedir?
Madde 41 – Aile, Türk toplumunun temeli olup eşlerin eşitliğine dayanır. Devlet, ailenin huzur ve refahını, özellikle ana ve çocukların korunmasını ve aile planlamasının aracılık ve uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar. (Ek fıkra: -5982/4 md.)
Anayasa 23 madde nedir?
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 23. maddesine göre: “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir. Vatandaşlar sınır dışı edilemez ve giriş hakları geri alınamaz.” Yerleşme ve seyahat hürriyeti en temel anlamda hareket özgürlüğüne dayanmaktadır.
Anayasanın 37. maddesi nedir?
Hiç kimse, kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önünde dava edilemez. Bir kimsenin kanunen tabi olduğu mahkemeden başka bir merci önünde dava edilmesine yol açacak şekilde yargı yetkisine sahip olağanüstü merciler oluşturulamaz.
Anayasanın ilk 3 maddesi nelerdir?
“Türkiye Devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür.” Bu hükmün yer aldığı Anayasamızın 3. maddesinin, Anayasamızın 4. maddesiyle değiştirilemezliği güvence altına alınmıştır.
Devletin dini yoktur kaçıncı madde?
19 “Madde 16, fıkra 3.” Devlet dini yoktur.
Dünyadaki ilk anayasa nedir?
Dünyanın ilk anayasası olarak kabul edilen ABD Anayasası, kesinlikle felsefi ve politik bir boşlukta ortaya çıkmadı. Bu Anayasa, Ludwikowski ve Fox’un dediği gibi; “1787’de Philadelphia’da birkaç parlak insan tarafından yazılmış mucizevi bir şey değildir.”
Aym 14 madde nedir?
Anayasanın 14. maddesi, bir yandan temel hak ve hürriyetlerin hangi amaçla kullanılacağına ilişkin genel hükümler içerirken, diğer yandan Anayasa hükümlerinin temel hak ve hürriyetleri Anayasada öngörülenden daha geniş anlamda sınırlayacak şekilde yorumlanmasını önleyen hükümler içermektedir.
Cumhurbaşkanı hangi kanunu meclise geri gönderemez?
A – Kanunların Geri Gönderilmesi 1982 Anayasası’na göre Cumhurbaşkanı, yayımlanmasını uygun görmediği kanunları, gerekçeleriyle birlikte, yeniden görüşülmek üzere onbeş gün içinde Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne geri gönderir. Bütçe kanunları bu hükmün dışındadır (madde 89/2).
Türkiye Cumhuriyeti’nin dini nedir?
Türkiye Devletinin yönetim biçimi Cumhuriyettir. Madde 2.- (Asıl metin) Yasama ve yürütme yetkileri, milletin tek ve gerçek temsilcisi olan Büyük Millet Meclisinde toplanmış ve teşekkül etmiştir. Madde 2.- (Değişik: 29.10.)
İfade özgürlüğünün sınırları nelerdir?
1. Herkes ifade özgürlüğü hakkına sahiptir. Bu hak, kamu müdahalesi olmaksızın ve sınırlar gözetilmeksizin görüş sahibi olma ve bilgi ve fikirleri alma ve yayma özgürlüğünü içerir.
Düşünce özgürlüğü nedir örnek veriniz?
Düşünce özgürlüğü; kişilerin bilgi ve fikirlere serbestçe ulaşabilmesi, düşünce ve kanaatlerinden dolayı sorumlu tutulmaması (kınanmaması), düşünce ve kanaatlerini tek başına veya başkalarıyla birlikte (dernek, sendika, toplantı vb.) çeşitli araçlarla (söz, basın, görüntü, sinema, tiyatro vb.) serbestçe açıklayabilmesi demektir.