Fistül tehlikeli mi?
Anal fistül hastalığı nedir? Anüs ile cilt arasında oluşan anormal tüneller anal fistül olarak adlandırılır. Anal fistül tehlikeli midir? Evet, hastalık uzun süre tedavi edilmezse kronik enfeksiyonlar hastanın sağlığını ciddi şekilde tehlikeye atabilir ve anal kasları tahrip edebilir.
Fistül olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Yaygın fistül semptomları arasında vajinal akıntı, bağırsak hareketleri veya oturma sırasında anal ağrı, hassas anal bölge ve kötü kokulu akıntı bulunur. Semptomlar, fistülün en yaygın türü olan anal fistül için benzerdir.
Fistül ağrısı nereye vurur?
Anüs ağrısı: Anal fistül, etkilenen kişiye hastalığın sonuna kadar şiddetli ağrı verebilir. Anüs kaşıntısı: Hastalık, anal bölgede kaşıntıya neden olabilir. İç çamaşırında kontaminasyon: Anal fistül zamanla enfekte olabilir ve dışarı akan irin iç çamaşırında lekeler bırakabilir.
Fistül ameliyatı olmazsam ne olur?
Tedavi edilmeyen anal fistüller apselere yol açabilir. Bu apseler genellikle çok ağrılıdır ve boşaltılması gerekir. Ayrıca fistül çevresindeki ciltte tahriş ve dermatit gibi cilt sorunlarına da yol açabilir. Zamanla, kronik enfeksiyonun etkileri nedeniyle çevre dokuda sertleşme ve yara izi oluşabilir.
Fistül patlarsa ne olur?
Ayrıca, fistül patlarsa enfeksiyon riski artar ve bu da büyüyen enfeksiyonun vücuda yayılmasına neden olabilir. Anal fistüllerin tedavisi, hastanın yaşam kalitesini iyileştirmek ve komplikasyonları önlemek için önemlidir.
Fistül kanser olur mu?
Bu nedenle, anal fistüllerin kansere dönüşme potansiyeli yoktur, ancak tedavi edilmezse veya tekrarlarsa cilt kanseri veya anal kanser riskini artırabilir. Bu nedenle, anal fistül şüphesi varsa veya teşhis edilirse uygun tıbbi tedavi ve takip gereklidir.
Fistül kimlerde görülür?
Anal fistül herkeste görülebilir. Genellikle 20 ila 60 yaşları arasında görülür ve erkeklerde kadınlara göre iki kat daha yaygındır.
Fistül olmaması için ne yapmalı?
Anal fistülden kaçınmak için dışkılama sırasında çok fazla ıkınmamak ve dışkılamadan sonra iyice temizlenmek gerekir. Dışkılamadan sonra bol su içerek ve temizlik için yumuşak tuvalet kağıdı kullanarak anal fistül önlenebilir.
Fistül ameliyatı kaç saat sürer?
Genel veya lokal anestezi altında yapılabilen bu ameliyat anal fissürleri tedavi ederken, hastaların 48 saat içinde normal hayatlarına dönmeleri mümkündür. Tedavi edilmeyen bir anal fistül bir süre sonra kronikleşebilir. Anal fistül ameliyatı yaklaşık 20 ila 30 dakika sürer.
Fistül için hangi bölüme gidilir?
Anal fistül tedavisinin yapıldığı bölüm genel cerrahidir. Hastalığın tanı ve tedavisinde ilk başvurulan bölümdür. Ancak genel cerrahi bölümünün kapsamı oldukça geniştir. Cerrahi müdahaleler genel cerrahlar tarafından yapıldığı için ayrı uzmanlık alanlarına ayrılırlar.
Fistül muayenesi nasıl yapılır?
Fistül belirtileri arasında ağrı, kanama, idrar, dışkı ve diğer vücut sıvılarının uygunsuz yerlerden sızması yer alır. Tanı, etkilenen bölgenin fiziksel muayenesi ve ultrason gibi bir yöntem kullanılarak yapılan incelemeden sonra yapılır.
Fissür belirtileri nelerdir?
Anal fissürün belirtileri nelerdir? Anal fissür çevresindeki deride gözle görülür çatlaklar.
Makat fistülü tehlikeli mi?
Hastalık akıntıyla başlar ve ilerlemesine izin verilirse, bölgede ağrı ve şişlik oluşana kadar ilerler. Ancak, doktora başvurulmaz ve tedavi başlatılmazsa, anüs ile bağırsak arasında fistüller daha yaygındır. Bu açıdan anal fistül tehlikeli ve hızla ilerleyen bir hastalıktır.
Fissür fistüle dönüşür mü?
İyi kronik fissürlerde bazen iltihaplı veya kötü kokulu sarı akıntı meydana gelebilir. Bunun nedeni fissür yarasının koruyucu memeyi derinleştirmesi veya aşağıdan girerek perianal fistül oluşturmasıdır.
Fistül teşhisi nasıl konur?
Anal fistül nasıl teşhis edilir? Anal fistül tanısı genellikle sadece hastanın öyküsü ve şikayetleri ve tıbbi muayeneye dayanarak yapılır. Ancak, seyri, boyutu ve çevre dokuyla ilişkisini ortaya çıkarmak için bazı radyolojik görüntüleme çalışmaları gerekebilir.
Fistül kimlerde görülür?
Anal fistül herkeste görülebilir. Genellikle 20 ila 60 yaşları arasında görülür ve erkeklerde kadınlara göre iki kat daha yaygındır.
Fistülden nasıl kurtulurum?
Anal fistülün tedavisi her zaman cerrahidir. Bir apse veya aktif enfeksiyon varsa, sadece apsenin drenajı planlanır ve son cerrahi tedavi ancak akut enfeksiyon yatıştıktan sonra planlanır. Ameliyat sırasında, fistül kanalı tamamen çıkarılabilir ve alt kısmı açık bırakılabilir. Kısmen çıkarılabilir ve içi kapatılabilir.
Fistül neden kaynaklanır?
Fistül neden oluşur? Fistül oluşumunun bir nedeni uzun süre iyileşmeyen bir apse olabilir. Apse sürekli olarak dışkı veya idrar gibi vücut sıvılarıyla dolabilir ve böylece iyileşmeyi engelleyebilir. Apse sonunda cilde, başka bir vücut boşluğuna veya bir organa yayılabilir ve fistül oluşumuna yol açabilir.
Fistül yayılır mı?
Anal fistüller, kanal ile dışarıdaki cilt arasında oluşan kanallardır. Tedavi edilmezse tüm bölgeye yayılan çok ciddi bir durumdur.