Tuz Gölü nasıl yazılır TDK?
Bu eseri satın alarak bilgi edinebilirsiniz. “Coğrafi adlar” cümle biçimindeyse ve bileşik veya basmakalıp değilse, her kelime büyük harfle başlayacak şekilde yazılır: Ağrı Dağı, Belgrad Ormanı, Tuz Gölü, Konya Ovası, vb.
Balıklı Göl nasıl yazılır TDK?
Şanlıurfa il merkezinin güneybatısında bulunan ve Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğuna inanılan Balıklıgöl (Ayn-i Zeliha ve Halil-Ür Rahman Gölleri), İslam dünyasında kutsal sayılan balıklar (sazan balıkları) ve çevresindeki tarihi eserlerle Şanlıurfa’nın en çok ziyaret edilen gölleridir. Tarihi yerlerden biridir.
TDK Camii nasıl yazılır?
TDK’ya göre, cami kelimesinin doğru yazımı “cami”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “Moschee”dir.
Sapanca Gölü nasıl yazılır?
Sapanca Gölü Sapanca Gölü, Türkiye’nin Sakarya ve Kocaeli illerinde bulunan bir göldür. Arifiye, Sapanca, Serdivan ve Kartepe ilçelerinin sınırları içerisinde yer almaktadır.
Deniz Gölü nasıl yazılır?
Yer adlarında ilk ad deniz, ırmak, göl, dağ, boğaz vb. sözcüklerinden sonra gelir. Türü belirten ikinci adlar büyük harfle başlar: Ağrı Dağı, Aral Gölü, Anadolu Yakası, Çanakkale Boğazı, Dicle, Ege Denizi, Erciyes Dağı, Fırat, Süveyş Kanalı, Tuna, Van Gölü, Zigana Geçidi vb.
Ard Arda nasıl yazılır TDK?
“Arcade” kelimesinin doğru yazımı “arcade”dir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylıyor. Bunları birbiri ardına yazmak yanlış olur.
Antep fıstığı nasıl yazılır?
Ancak TDK’ya göre bu kelimenin doğru kullanımı “pistachio”dur. “Antep” özel isim olduğu için cümlenin ortasında olsa bile büyük harfle yazılır. Bazı kaynaklarda “Antepıfıstık” olarak geçse de bir deyim olduğu için ayrı yazılmalıdır.
Vali büyük mü yazılır küçük mü?
3. Cümlede özel isim yerine kullanılan konum veya unvan kelimeleri büyük harfle başlar: Vali dün Uzakdoğu’dan gelen heyeti kabul etti.
Dil balığı nasıl yazılır?
Başka bir deyişle, her iki sözcük de anlamını koruyorsa veya ikinci sözcük anlamını koruyorsa, o sözcük ayrı ayrı yazılır. A. Hayvan türlerinden birinin adıyla donatılmış olanlar: ada balığı, aslan balığı, dil balığı, defne, yayın balığı, kılıç balığı, köpek balığı, ton balığı, yılan balığı; acı balık, bıyıklı balık, dikenli balık vb.
Maydanoz nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre, maydanoz kelimesinin doğru yazımı “Maydanoz”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Egzoz nasıl yazılır?
TDK’ya göre Egzoz kelimesinin doğru yazımı “egzoz”dur. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
Hiç bir ayrı mı?
“Hiçbir şey” kelimesi Türk Dil Kurumu tarafından belirlenen doğru yazımında “hiçbir şey” olarak kabul edilir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “hiçbir şey”dir.
Ünvan mı unvan mı?
Yazımı değiştirilen kelimeler arasında “unvan”, “mütevelli” ve “yeşil zeytin” gibi yaygın kullanılan kelimeler de yer alıyor. Güncellemeye göre, “unvan” kelimesi “unvan” olarak değiştirildi, “mütevelli” yerine “mütevelli” kullanımı kabul edildi ve “yeşil zeytin” yerine “yeşil zeytin” kullanımı kabul edildi.
İç içe nasıl yazılır?
İsim hâli ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, elden ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yandan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, gün be gün, içten, yıl be yıl; başa baş, başa baş (ölçü), dişe diş, göze göz, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Eş başkan nasıl yazılır?
tehlikeli bir sıfat. Bir kereliğine doğru yazılımı birlikte kullanın.
Tatlı su Gölü nasıl yazılır TDK?
Ne acı ne de tuzlu olan içme suyudur. Bu kelime sıklıkla “taze su” olarak yanlış yazılır. Amaçlanan kullanım, taze su şeklinde olmalıdır.
Tuz Gölü özel isim mi?
Deniz, okyanus, göl, nehir, boğaz, geçit, dağ, tepe, ova ve plato gibi coğrafi özelliklerin her birinin kendine özgü özel isimleri vardır.
Tuz ruhu nasıl yazılır TDK?
Aşındırıcı özelliği nedeniyle temizlikte kullandığımız hidroklorik asit, hidrojen ve klorin birleşiminden oluşan bir asittir. Bileşik bir isim olan bu kelime, sıklıkla “hidroklorik asit” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı hidroklorik asit şeklinde olmalıdır.
Karadut nasıl yazılır TDK?
Renk adlarıyla oluşturulmuş bitki, hayvan veya hastalık adları bir araya yazılır: akçaağaç, menekşe, karadut, sarı çiçek; alabalık, beyaz sinek, boz ayı; beyaz, badana, mavi leke, mavi küf vb.